Vi har oversatt en del av artikkelen fra Lancaster Online. Den hele og originale artikkelen finner du link til i nederst.
Dr. Carlos Siracusa, director of animal behavior services at the School of Veterinary Medicine at the University of Pennsylvania, har nylig snakket på Elizabethtown College. Presentasjonen fokuserte på å avkrefte det han mener er myter om hunder: Myte 1: Hunder kan angripe uten advarsel. F.eks. politihunden Pedro. Han er kjent fra tv serien «Untamed and Uncut». Han angrep nyhetsreporteren sekunder etter «han trivdes» og satt rolig. Fakta: Pedro viste biologiske signaler (HSS anm. også kalt dempende signaler) som viser at han ikke trivdes. Det var ikke sjokkerende at han ble aggressiv. Ørene lå bakover, ved å vri hodet vekk fra reporteren prøvde han å skape mer avstand mellom dem. Leppene var dradd tilbake og stramme, han slikket nese flere ganger. Det vil være en synlig advarsel før hunder angriper. Det er noen hunder, sier Siracusa, med dårlige kommunikasjons evner eller de er veldig impulsive, men til og med de hundene viser tydelige advarsler. F.eks. stivne og et anspent fjes. Myte 4: Å trene hunden vil gjøre deg til Alfaleder. Fakta: En hund er ikke en domestisert ulv og hunder danner ikke flokk (packs). Det er ingen Alfa situasjon. Hunder er avhengige av eierne. Det er et spørsmål om samarbeid, ikke dominans. Myte 5: Med straff vil hunden bli trent til å adlyde og oppføre seg. Fakta: Straff kan øke angst, og angst forstyrrer læringen. Istedenfor, søk hjelp fra utdannede innen problematferd og trening. Myte 6: Fravær av atferd betyr at hunden har det bra. Fakta: En hund som omtrent ikke reagerer på hva eier sier, kan være lært hjelpeløs og ha erfart så mye straff at den er kommet til et punkt hvor den ikke responder. Fravær av atferd er ikke et sunt mål å ha for en dyreeier. Les artikkelen her.
0 Comments
Måter å trene hunder på er og har vært gjenstand for diskusjoner. To franske forskere har nå publisert en liten men interessant undersøkelse ang hvordan treningsmetoder påvirker hundens atferd og hund/eier forholdet.
Forskerene undersøkte langtidseffekten av positiv trening vs bruk av negativ forsterkning. Negativ forsterkning: Et negativt stimuli opphører når hunden gjør rett. I denne undersøkelsen lærte man hunder «sitt» ved å dra hunden i koppelet til rett posisjon, da opphørte ubehaget. Positiv forsterkning: Hundene blir belønnet for å gjøre riktig. I denne undersøkelsen ble hundene lært «sitt» ved at hunden ble veiledet med godbit og belønnet for rett atferd. Forskjellen var mest tydelig utenfor trenings situasjonen. De hundene som ble trent med negativ forsterkning hadde flere stressrelaterte atferder, en lavere og mer krypende kroppsholdning og et dårligere forhold til eieren sin enn den andre gruppen. I Hundeskolen Syd bruker vi kun belønning for riktig atferd i treningen, hunders velferd skal aldri stå i fare hos oss! Kilde: Deldalle, S. & Gaunet, F., 2014. Effects of 2 training methods on stress-related behaviors of the dog(Canis familiaris) and on the dogeowner relationship. Journal of Veterinary Behavior. 9: 58-65 Hva er «positiv» trening?
Å trene med «Positiv forsterkning» handler om å belønne hunden for den atferden man ønsker den skal gjøre. Vi kaller det vi gir hunden gjerne en forsterker- noe som motiverer hunden. Mange hunder er glade i godbiter, men belønning er ikke bare mat! En god trener kan trene alle typer hunder med positiv forsterkning, nettopp fordi man vil finne ut hva som motiverer den enkelte hunden, og observere atferd slik at det blir satt de rette kravene. Oppmerksomhet, kos, ros, lukte på interessante lukter, leke med en kompis og ikke minst å oppleve kontroll og mestring! God nok belønning, passelige krav og timing vil være viktig for læring. Det skal være lystbetont både hund og eier å trene. Alle kan lære seg å bruke belønning i treningen. Det verste som kan skje er at vi belønner feil, og hunden får for mange godbiter. Dersom hunden gjør noe du ikke vil, så holder du bare igjen på forsterkeren, og lar hunden prøve igjen. Vi vil ha glade hunder som vil og kan tenke selv! Positiv trening tar hensyn til hunden og skaper et godt bånd mellom hund og eier. Eier får kontroll på en måte som hunden liker. Den vil være lydig, det er nemlig det som lønner seg! Det er forsket mye på hvordan dyr generelt- og hunder spesielt,lærer og hvordan atferd blir påvirket av straff og belønning. Det er derfor ikke tvil om hvordan straff og belønning påvirker atferd. Felles for disse studiene er at det er en klar sammenheng mellom bruk av straff i hundetrening og manglende lydighet, samt mellom bruk av straff og høyere forekomst av atferdsproblemer generelt. Det er også vist sammenheng mellom bruk av belønning i trening og lydighet (Tillung, 2006; Hiby, 2004, Haverbeke,2007) Et eksempel er en studie ved University of Pennsylvania, foretatt av vetrinærer. Denne konkluderer med at «hundeeiere som bruker konfronterende eller aversive metoder for å trene opp aggresive hunder, vil ende opp med hunder som fortsetter å være aggresive – såfremt treningsmetodene ikke endres underveis. Bruk av ikke-aversive eller nøytrale opplæringsmetoder som ytterligere trening eller belønning lokket fram svært få negative reaksjoner.»(Manimal,http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm) Selvsagt er vi veldig opptatt av at hunders velferd aldri skal komme i fare. I bakhånd har vi flere studier som har tatt for seg velferd og effektivitet i ulike treningsmetoder, medisinske rapporter, læringspsykologi og et års studie av hunders språk og atferd. Vi er ikke i tvil, og kommer aldri til å bruke straff i hundetrening. "Å være i stand til å observere atferd og tolke atferd hos hund har vist seg å ikke ha noen sammenheng med antall hunder man har hatt. Det har en sammenheng med kunnskapsnivået; om man har ønsket å lære seg å observere og satt seg inn i hundens måte å kommunisere på (Tami og Gallagher, 2009).» |
Arkiv
June 2020
Anbefalt |